Jean Jack Rousseau’ya göre oyun oynamak çocuğun en büyük ve ciddi işidir. Yaşam becerilerini öğrenmenin ve sevdikleri şeyleri bulmanın belki de en etkili yoludur. Çocuğun ilk birkaç yılı sürekli oyun oynamayı öğrenmekle geçer. Büyümek için öncelikle oyunu kullanırlar. Oyun yaşam boyu sürecek en önemli uğraşıdır. Bu sebeple de müdahale için en etkin araçtır. Kısaca oyun oynamak günlük yaşamdaki yaklaşımlardan oluşan bir tarzdır. ( csikszentmihayli ) Sutton-Smith 1997 li yıllarda çocuklarla oyun oynanmasının yapılan müdahaleyi daha eğlenceli ve daha etkin hale getireceklerine inanıyorlardı.

   Tedaviler ya da müdahaleler sırasında oyunun kullanımı bu görüşler altında çıktı. Oyun terapisi oyunu bir iş, araç ve yaklaşım olarak kullanır. Müdahale için gereken eğlenceli yaklaşımlar üzerine odaklanır.

   Oyun ile yapılan müdahalelerde çocuklar oyunun içinde pek çok egzersiz yapmış olurlar. Minderlerin üzerinde sıçradıklarında vücut kontrollerini sağlamayı, bedenlerini hissetmeyi; salıncakta sallandıklarında denge sistemlerini ayarlamayı; sallanırken fasulye torbalarını yakalamaya ya da hedefe atmaya çalıştıklarına el- göz koordinasyonunu sağlamayı; fasulye torbalarını tutarken parmak kaslarını güçlendirmeyi; doğru hedefe atabilme için doğru planı yapmayı öğrenirler. Salıncakta yüzüstü oynadığında , farklı zeminlerde yürüdüğünde dokunma duyusunu gelişmesini sağlarlar. Tünellerin içinden geçerken, dar yerlerde sürünürlerken vücut şemalarının farkında olurlar. Bütün bu kazanımları elde ederken çocuklar sadece eğlenceli bir oyunun içinde olduklarını düşünürler.

Oyunla birlikte çalışan profesyoneller olarak çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda hedefler belirlenir. Bu hedeflere ulaşmaya çalışırken oyunun devamlılığını, oyunun kalitesini ön planda tutulur. Başarılı bir oyun için göreceli bir iç motivasyona , göreceli bir iç kontrole, hayal gücüne ihtiyaç vardır. Çocuğun kendisi için zor gelen aktivitelerin hangi aşamasında zorlandığı tespit edilir. Fiziksel zorluklar, iç motivasyon, kendini kontrol edebilme gibi oyunu yönlendiren ve devamlılığını sağlayan etmenler üzerinden iş planı çıkartılarak tedavi planı oluşturulur.

© Copyright 2015. Powered by Ses