- Bebekler doğduktan sonra normal gelişim süreçlerini tamamlarken ayağa kalkıp yürümeye başladıklarında zaman zaman parmak ucu yürüdükleri gözlemlenir
- Bebeklerde parmak ucu yürüme normal gelişim sürecindeki bazı aksaklıkların ipuçları olarak düşünülmelidir.
- Parmak ucu yürüyüşüne sahip bebek erken müdahale programını bilen ekip tarafından (çocuk doktoru, pediatrik fizyoterapist, pedogog, pediatrik nörolog ) değerlendirilmeli ve takip edilmelidir.
- Riskli bir gebelik, riskli bir doğum gerçekleşmiş ise; dönme, desteksiz oturma, emekleme gibi motor becerilerinde yavaşlık söz konusu ise serebral palsi , psikomotor gelişim geriliği, duyusal bütünmeleme eksiklikleri açısında detaylı olarak değerlendirilmelidir.
- Duyusal bütünleme süreçlerinde sorun yaşayan çocukların çoğunda dikkat eksiklikleri, planlama becerilerindeki eksiklikler, motor aktivitelerdeki beceriksizliklerden önce ilk bulgu ikili üçlü yaşlara kadar devam eden parmak ucu yürüyüşüdür.
- Aşilde veya hamstring kaslarında belirgin olmayan tonus artışı görülse de duyusal süreçleri açısından bakıldığında visüel, dokunsal, denge, otonomik sinir sistemi regülasyonu , planlama gibi alanlarda sorunları olduğu tespit edilmektedir.
- Yapılan araştırmalarda 2-3’li yaşlarda parmak ucu yürüyüşü olan çocuklar ileri yaşlarda (6-7 yaşlar ) özellikle okul döneminde dikkat dağınıklığı, okula adaptasyon problemleri, davranış sorunları, sakarlık gibi problemlerle yeniden arayışa geçmektedirler.
- Merkezimizde parmak ucu yürüyüşü ile başvuran çocuklar hem nörolojik açıdan hem de duyusal bütünleme süreçleri açısından detaylı olarak değerlendirilir.
- Çocuğun ihtiyacına göre Duyu bütünleme tedavisi, bobath tedavi, kraniosakral tedavi, psikolojik destek, bireysel özel eğitim programına alınarak desteklenir.
© Copyright 2015. Powered by Ses